Kat Mülkiyeti işlemi nedir?
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış bir taşınmazın bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı veren bir ispat belgesidir.
Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması ve Devlet ile vatandaş arasında uzlaşma sağlanması amacı ile yapılır.
İfraz yani ayırma işlemi, tek bir parsel olarak kaydı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçalara ayrılarak tapu kütüğüne tescil ettirilme işlemidir.
imar planlarının uygulanması esnasında mal sahiplerinin gayrimenkullerinin tamamını ya da bir kısmını kamuya terk etmesidir. Kamuya terk olarak da adlandırılan bu işlem, imar planları çerçevesinde park, yeşil alan, oyun alanı gibi tesislerin kurulumu için yapılır.
Teknik uygulama sorumluluğunu üstlendiği yapının yapı ruhsatı ve ekleri, onaylı proje ve hesaplar ile teknik şartnamelere göre inşa edilmesini denetler.
Projelere altlık teşkil etmek amacıyla hazırlanan, arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan harita oluşturma işlemidir.
Betonarme sistemin düşey taşıyıcıları olan ve deprem yüklerinin büyük bir kısmını karşılayan kolonların inşaattaki yerlerine hatasız olarak uygulanabilmeleri, kolonların donatılarının doğru, eksiksiz bir şekilde yerine konulabilmesi için çizilen statik proje paftasıdır.
Metni buraya giriniz
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış bir taşınmazın bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı veren bir ispat belgesidir.
Taşınmaza ait mülkiyet veya irtifak hakkı sınırlarının, tapu planındaki bilgi ve belgelerine uygun olarak zeminde işaretlenmesi işlemidir.
İskan ruhsatı olan dairelerde kat mülkiyeti almak için müteahhit yoksa maliklerin tapu emlak müşavirine bina iskan ruhsatlarını vermesi gerekiyor. Belediyenin yetkililerine gerekli evrakların sunulması halinde maliklerin imzalı dilekçeleri ile kat mülkiyeti başvurusu yapılabilir.